marți, 30 martie 2010

28. Bombay

Un oras cu un numar de populatie cat Romania (peste 23 mil loc neoficial). Cel mai mare si bogat oras al Indiei, fara a-i fi insa capitala. Bombay (denumirea veche data de englezi) este o frumusete metropolitana pe coasta de vest a tarii. Mult mai sigur si mai curat decat Delhi, Mumbai (denumirea noua in limba oficiala a statului Maharastra-Marathi)s-a dovedit a fi un loc perfect de vizitat. Avand la dispozitie doar o zi pentru a vedea cate ceva, am mers in Sudul orasului (inchipuiti-va ca faceai pana la 2-3 ore sa ajungi in Nordul metropolei) locatiile alese au fost Gateway of India, poarta construita de englezi chiar pe malul oceanului, Prince of Wales Museum, un museu cu artefacte si obiecte din diverse culturi de la hindu pana la nepaleza, japoneza chiar si europeana, Mumbai University care e imprejmuita de un parc imens si un ceas inalt (parca eram in Londra) Marine Drive-un bulevard pe malul Oceanului Indian atat de curat si frumos incat nu spuneai ca esti in India si alte cladiri si strazi superbe unde iti pierdeai privirea in nebunia de culori si arhitecturi. Fiind capitala statului Maharastra ( in care locuiam eu) ma simteam oarecum acasa, in statul meu, la DOAR 800 km de locul in care traiam. Am petrecut ziua de 9 martie in Mumbai in compania lui Marie Didier Laurent, o tanara din Franta casatorita cu un indian de aproape un an, care a fost atat de amabila incat m-a plimbat prin tot sudul orasului, m-a primit in casa ei, m-a hranit iar seara m-a condus la tren.











Marine Drive

joi, 25 martie 2010

27. GOA part III


Si fiind mare si soare si plaje si lume multa, cluburile erau si ele la locul lor. Noaptea in Goa era total atipica culturii indiene si mai ales orasului in care traiam eu. Fete in fuste scurte, lucitoare, decoltate, dansau, beau, fumau....soc.
Un lucru extraordinar (din punctul de vedere al sexului frumos) erau cluburile cu intrare libera pt fete. Si de parca asta nu era de ajuns, si bauturile erau din partea casei. Concluzia, in fiecare seara am party-uit si baut GRATIIISSS!!! Ce poti sa vrei mai mult. Muzica buna, bautura free, aer conditionat, ring de dans cat casa. Intr-adevar taram de vis Goa.


Un lucru interesant a fost o noapte intr-un club indian. Muzica indiana mixata pt club cu localnici care se bantuiau pe beaturile serii. M-am oprit sa ma uit la baieti cum flirtreaza cu fetele, cum dansau impreuna cum isi susoteau apoi chicoteau fericiti, dar fara sa se atinga, fara unduieli ispititoare si alte cele care le vezi pe la noi.
In finalul serii nu pleaca de mana din club, fiecare isi vede de treaba si pleaca cu prietenii/ele cu care a venit, eventual cu un schimb de numere de telefon. End of story.
Noi? Dans, bere sau wisky cola, muzica si iar dans. All night long till morning light

Miss Rusia and MIss Ukraine going wild :D

marți, 23 martie 2010

26. Goa part II

Goa este cel mai mic stat din India, fosta colonie portugheza, cu influente catolice si biserici cu nume latine, o vegetatie de ramai masca si cel mai important .... Oceanul Indian-Marea Arabiei.

Daca te gandesti la mare, statiunile din Goa sunt la fel ca la oricare mare. O strada principala care duce la plaje, incarcata de magazinase, restaurante, hoteluri, cabanute etc. Insa sunt cateva lucruri care fac diferenta.



Dupa ce ne-am asezat 'la casa noastra' am pornit direct pe plaja. Si aici soc. Avand in vedere ca e India, plajele erau pline de albi, veniti de pe tot globul sa se bucure de soare la sfarsitul iernii. De fapt socul a aparut in momentul in care ai vazut in alb pe plaja, iar in imediata lui apropiere o vaca. Ceva mai incolo o femeie cu un cos imens pe cap de unde se intrevedeau ananasi. In spate nuci de cocos de toata frumusetea. Ceva mai departe un grup de indieni care faceau baie in blugi si tricou. Si povestea poate continua mult si bine...in final ati prins ideea si care sunt acele privelisti care fac diferenta.





Preturile in GOA, se spunea de acasa ca sunt cam mari. Sa va spun ca o delicioasa salata de ton cu vegetale proaspete costa, pe plaja, vreo 60 Rs, adica un dolar si umpic... Apoi restaurantele, in dorinta de a-si satisface clientii straini, aveau meniuri continentale, gen lasagna la 3 dolari, piure de cartofi la 1-2 dolari, paste cu tot felul de sosuri si fructe de mare la 2 dolari etc. In fiecare seara am mancat in alt restaurant, ba indian, ba chinezesc, ba continental, mai pe jos, pe perne, pe scaune, oricum cu de toate pentru toti.






Si pntru ca eram la mare am mancat doar peste si alte animale marine, in salata, cu paste, cu nelipsitul orez, in lasagna, cu mujdei, ca deh...mare si soare in martie nu vede oricine.


Suvenirurile faceau si ele parte din decor. Dar nu oricum, cu targuiala. India-tara negocierilor. Pretul nostru universal - egso pachas-150 Rs. Mai mult ca sigur nu am scris bine dar exact asa se pronunta. Cand intrai intr-o taraba si intrebai pretul unui articol de imbracaminte de ex. indienii incepeau cu 'pt tine prietene...350 Rs'. Prima reactie un ras copios apoi un cat se poate de clar...NU prietene. Le explicam ca traim in India de jumatate de an, ca stim preturile si ca cere prea mult. Si asa incepea targuiala, care de regula se termina la mai sus precizatul 'egso pachas'. Eu nesimtita plecam la 150 Rs, urmarea de regula ... indianca fugea dupa mine si imi dadea cu 100 Rs ba chiar cu 50 :D SMART ei!!! Hainele colorate mai ceva ca un curcubeu, dar absolut deosebite, cu greu ma stapaneam sa nu cumpar cate ceva zilnic. Bijuterii colorate, din lemn, os, plastic, tot ce vrei si ce nu vrei. Magazine cu argintarii la un pret de iti venea sa plangi si sa le cumperi pe toate. Esarfe, salvari, tricouri, camasi in dungi, decoratiuni de atarnat prin gradini, hamace sunt doar cateva din frumusetile ce se vindeau. Un hamac am achizitionat si eu si atarnaturi pt gradina, bijuterii si argint desigur, haine mai putin ca deja eram plina de ele.
Next episode...Goan night life

joi, 11 martie 2010

25. Goa - part I

Taramul de vis-Goa.
Greu negreu, dar sa fiu in India de atata vreme si sa nu vad macar Goa, ar fi fost prea de tot.
In compania unei rusoaice, unguroaice si uncrainience, m-am avantat spre plajele fermecatoare din E Indiei. Fetele sunt si au venit din Delhi, deci once again calatoria mea cu trenul a fost doar in compania...indienilor. Am luat trenul din Nagpur spre Mumbai, circa 800 km, iar din Mumbai spre Goa a mers in acelasi tren cu ele dar clasa diferita, adica tot singura, inca vreo 700-800 km. Dupa niste simple calcule e clar ca intreaga calatorie dus-intors a fost de aprox. 3000 km......CU TRENUl. Noroc ca toate trenurile au paturi, deci am cam dormit tot timpul.

Trenurile din India au ca peste tot diverse clase, incepand cu 'second class'-un fel de personal unde stai pe scaun, pana la 'AC I Tier'-un fel de clasa I dar cu paturi cu asternut, perne, paturi masa in tren, aer cond. etc. Varianta de dormit a clasei a doua se cheama 'sleeper' si e extrem de ieftina intr-o companie nu foarte sigura si placuta; pe o distanta de 700 km cam 6 dolari. Intre aceste clase exista desigur preturi medii, pt. AC II Tier si AC III Tier. Cel recomandat pt foreigners e de regula AC III Tier, e oarecum accesibil-20 dolari, comfortabil, curat cat de cat in comparatie cu altele si compania e buna. Insa in aceasta calatorie mi-am fortat limitele, in sensul in care am decis sa merg singura la clasa sleeper... chiar la intoarcerea din Goa.

Trecand inapoi la excursia in sine, ajunse cu bine in cel mai mic stat al Indiei, Goa s-a dovedit a fi o splendoare nu altceva. Desigur nu spune nimeni ca nu ai sa dai de indieni care vor sa scoata cati mai multi dolari de la tine sau sa te intrebe toata istoria familiei, de unde esti, cat stai, unde stai, de ce stai si alte cele. Insa plajele sunt pline de staini, cei mai multi am inteles rusi si britanici desigur.

Cazarea...ceva de vis...la un pret de NUMAI 5 DOlARI pe noapte, am stat intr-o casa de oaspeti mai ceva ca in statiunile europene, intr-o statiune din N Goa numita Anjuna. De la plasma si frigider pana la decoratiunile interioare si o baie de toata frumusetea, locatia s-a dovedit a fi alegerea perfecta. Curat, frumos, placut si mai ales linistit, la doar 8 minute de plaja...mers pe jos.



rusian worm who became a buterfly ... in hamacul din fata camerei ;p

To be continued...

luni, 1 martie 2010

24. Pet Monkey

Hai ca inteleg catei, pisici, porci de guineea, hamsteri sau papagali, dar maimuta ca animal de casa??? Asta nu vezi zilnic.
In drumul spre statia de bus vad vacute si caprite zilnic. Din cand in cand mai apare si o maimuta atarnata de vreo creanga, asteptand sa primeasca ceva bun de la trecatori.
Insa acum o saptamana a fost culmea culmilor: intalnirea cu prima maimuta "de casa". Pentru ca intarziem la bus, in unele dimineti merg cu colega Jyoti la urmatoarea statie pe motocicleta ei. Nimic nu e mai placut decat la sa gonesti la 9 dimineata pe soselele nagpuriene, in timp ce un soare bland iti mangaie bucatita de frunte neacoperita de esarfa.
La urmatoarea statie de bus, o parcare micuta de motociclete gazduieste zilnic peste 20 de motoare, de la apus pana la rasarit. Gazdele? Niste indieni saraci dar simpatici. Ca intr-o zi la birou sa aflu de la colega de la receptie ca familia respectiva are un animal de casa ceva mai deosebit. O maimuta. Nu mai retin numele ca era cam intortocheat. De regula maimutele stau in preajma oamenilor pe la sat, unde saracii fac bani de pe "munca" maimuticilor care inveselesc trecatorii sau chiar localnicii.
Aceasta maimuta e legata ca un catel si e grasa de nu mai poate, ca doar toata ziua mananca si sta, lantul e cam scurt deci nus-i permite sa se miste prea mult. Putin cam salbatica, nu te poti apropia sa o mangai sau sa o iei in brate, inca mie mi-a fost de ajuns sa ii dau una dintre bananele care le aveam in ghiozdan.