marți, 20 aprilie 2010

31. Back in Romania

Calatoria in India a luat sfarsit de vreo 2-3 saptamani cu toate ca am continuat sa postez articole despre ea.
Romania? E rece, neprietenoasa, cu aceiasi functionari rautaciosi, fara joburi, tot politica, tot criza economica, preturi mai mari la biletele de expres, acelasi salar minim pe economie, aceleasi fetze triste pe strada, incruntate si albe.
Concluzia? Inapoi in India cu mine!! :p
Inca nu. Am decis sa mai stau acasa o perioada, sa ma chem patrioata, apoi ... World, here I come again!
Cred ca am avut noroc ca mi-am gasit job inca de cand ma aflam acolo, asadar ajunsa acasa nu pot sa spun ca duc lipsa de munca. Plus de asta, noroc cu teatrul ca ma mai scoate din monotonia zilelor gri de "primavara".
"Un an in India (adica jumatate de an in India) - Jurnal de calatorie" a luat sfarit in mod oficial cu aceasta postare. Revenim la banala viata din Timisoara :P

marți, 13 aprilie 2010

30. Taj Mahal

Una dintre minunatiile lumii, Taj Mahal - cea mai mare atractie a Indiei - este ceva de neinchipuit. Pozele fac din monument ceva extrem de frumos, insa cand il privesti pe viu este ceva fabulos. Iar ideea ca a fost construit ca simbol al iubirii il face si mai admirat.
Turul din Agra l-am facut singura, cu urmatorul traseu Gara-Taj Mahal-Agra Fort-Gara, cu o mica oprire intr-un magazin unde se vindeau bucati ornamentale de marmura exact ca cele din care erau construite Taj Mahalul. O zi intreaga de mers in soare, in vreo 35 de grade, insa cu privelisti de neuitat. Intrarea la Taj Mahal costa 750 Rs=15 dolari pentru straini si aprox 5 dolari pentru indieni. Agra Fort a fost ceva mai ieftina, 5 dolari pentru straini. Agra, un orasel mic la aprox 200 km de Delhi este impanzit de turisti mai mereu, fiind cunoscut all over the world ca fiind locul care gazduieste Tajul.
Cand am ajuns in gradinile palatului m-au cuprins emotiile doar la gandul ca am ajuns pana acolo si am sa privesc un lucru atat de frumos cu o istorie extraordinara. M-am invartit printre minunatele constructii care inconjoara Tajul cam vreo 2 ore, dupa care m-am indreptat spre o alta minunatie locala pe un deal din Agra, respectiv Agra Fort. O fortareata rorise (asemanatoare cu Red Forst din Delhi) formata din diverse palate, podiumuri de ceremonii, moschee si turnulete, fiecare cu istoria si amintirile sale. Dupa alte 2-3 ore am ajuns printre niste ruine aproape de iesire pe care mi-am dat seama ca le-am omis. Si mai mare mi-a fost bucuria cand ajunsa la locul respectiv am descoperit o familie/2/3 de maimute, care se bucura de libertatea de a locui in fortareata rosie din Agra. Erau doar vreo 3-4 turisti care le priveau si le aruncau banane sau sticle de apa (maimutele se repezeau la tine daca fosneai absolut orice si sareau sa iti fure ce aveai in mana) Le-am admirat limbajul si libertatea dupa care m-am indreptat spre gara, incantata de minunatiile pe care am avut onoarea sa le vad.
Agra-Taj Mahal










Agra_Agra Fort













miercuri, 7 aprilie 2010

29. Arranged marriage vs love marriage

Un fapt care face cultura indiana deosebita este căsătoria, care poate fi aranjata sau din dragoste (fara Mircea Radu)
Căsătoriile aranjate sunt acelea in care familia decide perechea. Iar aceasta alegere este una cat se poate de selectiva. Primul factor va fi casta. Tinerii care se casatores prin "arranged marriage" vor fi mereu din aceeasi casta, adica cei bogati cu cei bogati, iar cei saraci cu cei saraci. Casatoriile intre caste se realizeaza de regula doar prin love marriage, cand doi tineri apartinand unor clase sociale diferite se indragostesc si decid sa isi uneasca destinele, chiar daca familiile nu ar fi de acord. Alti factori care determina deciderea perechii vor fi puterea financiara, antecedentele familiale, situatia surorilor/fratilor etc.
Căsătoriile din dragoste nu tin cont de reguli. Cei doi se indragostesc si se iau, situatia financiara nefiind un impediment, nici dorinta familiei sau altele de acest fel. Inca un lucru am aflat, ci anume faptul ca de regula in cultura indiana casatoriile aranjate sunt cele pe viata, pe cand majoritatea casatoriilor din dragoste se destrama dupa ceva vreme.
Indienii au un adevarat cult pentru familie, de aceea tinerii care au casatoria aranjata nu se vor desparti, acesta fiind cel mai puternic motiv pentru care stau unul cu altu, sa nu iasa din vorba si decizia parintilor. Scopul casatoriei este de a porni o familie, de a duce numele mai departe in cazul familiilor cu baieti si de asigura un trai in compania cuiva tanarului/tinerei.
Sigur dupa casatorie copii curg, in familiile instarite femeile sunt deseori housewifes, pe cand in familiile sarace muncesc cot la cot cu barbatul, chiar si in constructii (a fost soc sa vad femei carand ciment, nisip, caramizi etc)