miercuri, 7 aprilie 2010

29. Arranged marriage vs love marriage

Un fapt care face cultura indiana deosebita este căsătoria, care poate fi aranjata sau din dragoste (fara Mircea Radu)
Căsătoriile aranjate sunt acelea in care familia decide perechea. Iar aceasta alegere este una cat se poate de selectiva. Primul factor va fi casta. Tinerii care se casatores prin "arranged marriage" vor fi mereu din aceeasi casta, adica cei bogati cu cei bogati, iar cei saraci cu cei saraci. Casatoriile intre caste se realizeaza de regula doar prin love marriage, cand doi tineri apartinand unor clase sociale diferite se indragostesc si decid sa isi uneasca destinele, chiar daca familiile nu ar fi de acord. Alti factori care determina deciderea perechii vor fi puterea financiara, antecedentele familiale, situatia surorilor/fratilor etc.
Căsătoriile din dragoste nu tin cont de reguli. Cei doi se indragostesc si se iau, situatia financiara nefiind un impediment, nici dorinta familiei sau altele de acest fel. Inca un lucru am aflat, ci anume faptul ca de regula in cultura indiana casatoriile aranjate sunt cele pe viata, pe cand majoritatea casatoriilor din dragoste se destrama dupa ceva vreme.
Indienii au un adevarat cult pentru familie, de aceea tinerii care au casatoria aranjata nu se vor desparti, acesta fiind cel mai puternic motiv pentru care stau unul cu altu, sa nu iasa din vorba si decizia parintilor. Scopul casatoriei este de a porni o familie, de a duce numele mai departe in cazul familiilor cu baieti si de asigura un trai in compania cuiva tanarului/tinerei.
Sigur dupa casatorie copii curg, in familiile instarite femeile sunt deseori housewifes, pe cand in familiile sarace muncesc cot la cot cu barbatul, chiar si in constructii (a fost soc sa vad femei carand ciment, nisip, caramizi etc)

2 comentarii:

Sabs spunea...

Hai sa nu fim copii. Iubirea trece sau se impute rapid ca pestele. Daca ai sansa sa ti se aranjeze o casatorie, eu zic ca e mult mai ok. Sarim ca revoltatii sa aparam "dragostea adevarata", sa luptam pentru povesti cu zane si printi, uitand ca zana e de fapt in viata privata o crizata scandalagioaica, iar la print ii put picioarele.

Anonim spunea...

Am un coleg indian (lucrez in UE) caruia parintii i-au aranjat casatoria. El se intalnea cu altele in acest timp si la final a intrerupt legaturile. Mi-a zis ca ideea de casatorie aranjata e atat de puternica ca nu exista sa nu-si iubeasca sotia aleasa de parinti sau sa nu le poata uita pe fostele. M-a uimit cat de sigur era de cele spuse. Mentionez ca ne cunoastem f bine.