luni, 13 decembrie 2010

Definirea prin forme

Atat de mult imi plac oamenii care sunt interesati si care au cunostinte ce privesc lucrurile inconjuratoare, aparent simple, dar cu o insemnatate mare.
O astfel de persoana e Lora, o tanara din Ucraina care e trainer in AIESEC Timisoara pe un proiect pentru elevi numit GROW, si care acum nu demult a terminat un master de management sustenabil in Suedia.
Asa ca in acest articol am sa va povestesc ce am invatat de la o sesiunea de-a ei, respectiv cum sa te descoperi prin intermediul....formelor.
Angeles Arrien si cartea ei Signs of Life: the Five Universal Shapes and How to Use Them ne spun ca exista 5 forme care stau la baza tuturor culturilor: triunghiul, crucea, patratul, cercul si spirala.


Testul despre care se vorbeste si in carte e extraordinar (spun asta pentru ca si eu l-am facut) si te face sa te descoperi in functie de formele de mai sus. Intelesurile atribuite formelor reprezinta aspiratii universale, nevoi, sau temeri. Fiecare forma reprezinta o experienta interioara sau exterioara relevanta fiecarei personalitati.

Si ca sa mergem pana la capat, hai sa facem si testul. Sunteti cu mine, da? Incepem.
BTW, luati-va un creion si hartie :)

*Intai trebuie sa desenati cele 5 forme de mai sus in ordinea prioritatii personale. Cea mai importanta prima si cea mai putin importanta ultima. Repet formele sunt: cerc, patrat, spirala, cruce si triunghi.

*Acum vom da semnificatia fiecarei forme, apoi semnficatia clasificarii.
Patratul semnifica stabilitate, o fundatie de la care pornesc actiunile/gandurile, securitate, nevoia de exprimare a ideilor si de implementare.
Cercul reprezinta unitatea umana, procesul prin care persoana devine "completa", procesul de descoperire de sine (prea multi "de")
Crucea este puterea de integrare, de conexiune cu un grup/o persoana, balansul interior si puterea de a crea relatii.
Tringhiul reprezinta necesitatea de a urma un vis, de a avea o viziune. Triunghiul este simbolul muntilor sacri, al obiectivelor in viata si a piramidelor.
Spirala prezinta varietatea, procesul de crestere, evolutia personalitatii, nevoia de schimbaresi varietate, fiind de fapt acelasi "punct" dar la un alt "nivel".

Locul 1 este de fapt unde crezi ca te afli, prezinta procesele care iti capteaza atentia si ale caror calitati le apreciezi, locul unde ti-ai fori sa fii.
Locul 2 prezinta calitatile si fortele tale, puteri innascute care iti caraterizeaza firea si care te predomina.
Locul 3 este de fapt starea actuala, unde te afli acum.
Locul 4 e motivatia ta, provocarile anterioare, lucrurile care te fac sa tragi in directia actuala.
Iar pe locul 5 se afla probleme din trecut nerezolvate, procese care s-au intamplat si care te-au facut sa cresti sau ti-au displacut.

* Ai citit, ai notat? Ti se potriveste? Este momentul sa reflectezi daca cele de mai sus sunt reale pentru tine si sa iti aduci exemple din viata, apoi sa te gandesti daca e locul unde vrei sa fii, daca esti multumit sau daca vrei sa faci o schimbare?

Iar acum am sa va doresc spor la descifrarea propriei personalitati si la procesele viitoare, oricare ar fi acestea :)

The soul never thinks without an image

Aristotel

3 comentarii:

Miscellaneous spunea...

Hmm ... da, foarte interesant, mi se potrivește :P și recunosc că eram sceptică înainte să fac testul, deși îmi place să fac o grămadă :))
M-a lăsat foarte gânditoare. Merci, Oana, pentru articol !

jasmin spunea...

e un test care ma face sa ma gandesc mai mult la mine si la ceia ce-mi doresc sa obtin...
ms Oana pentru el
:)

Diana M. spunea...

un test foarte interesant, mai ales că vizează toate aspectele personalității, unde ești, unde vrei să ajungi...mi s-a potrivit....e amuzant cum toată viața noastră poate fi spusă de 5 forme...