marți, 26 octombrie 2010

Sa "stiri" sau sa nu "stiri"?

Am mers si eu la master saptamana asta, primul curs, prima impresie. Pe scurt mi-a placut, pe larg am vorbit despre informatia in spatiul public atat european cat si romanesc. Nu am putut sa tac iar cand ni s-a dat cuvantul (noua masteranzilor) am intervenit cu o remarca vizavi de stirile din mass media romaneasca, stiri care sunt pe cat de negative, pe atat de irelevante pentru cetatenii romani. Ca o mica/mare comparatie, iata cum arata site-ul televiziunii nr.1 in Romania-PRO TV, si cum arata dar mai ales ce trateaza una dintre cele mai populare (daca nu cea mai populara) televiziuni din America-CNN. Desigur, prima aparuta in '95, a doua aparuta in '80, am ales comparatia strict din punct de vedere al impactului si al informatiei pe care o prezinta. Atat CNN cat si PRO Tv au un impact imens asupra publicului la nivel local.


Prezentare Pro Tv: in primul rand te loveste o reclama destul de mare care spune "Jesica Alba dezbracata pe calculator. Intra si vezi!" Apoi subiecte precum "Andreea Mantea revine in ringul visurilor. VIDEO: dansul tiganesc cu sanul la vedere", "Eu cand am prins-o pe Magda cu altul, ea mi-a zis ca divorteaza”, "Cele mai scumpe 12 sutiene din lume", "Andreea Popescu, ex-iubita lui Liviu Varciu, si-a aratat un san la “Dansez pentru tine” VIDEO si FOTO!" si astea doar cateva din titluri. Pe langa asta exista multe alte imagini si video-uri cu sedinte foto incendiare, ultimele stiri, cele mai citite stiri, despre Inna, cadana "secsi" si misterioasa, programul de azi, si desigur stiri din fotbal "Astra-Rapid". Asadar va doresc vizionare placuta la programul PRO Tv si nu uita sa TRAIesti LIBER. Eu ma duc la....


Prezentare CNN US: reclama cu CNN City Hotels-Bucharest, apoi stiri: "Gupta: Chemicals around us -- we must know more", "Soldier's mom: Army should have known", "Clarence Thomas ex: He used porn", "MacBook Air fly past security?", apoi categorii precum "On the move", "Student news", "CNNMoney". Ba mai mult decat atat, CNN transmite mesajul de GO BEYOND BORDERS. Asa ca hai sa descoperim si CNN worldwide unde subiectele devin cu adevarat interesante.
Prezentare CNN worldwide: "At least 103 dead after Indonesia quake", "Norway tops world prosperity list", "The life and times of Paul the Octopus" (subiect care se gaseste si pe site-ul PRO Tv apropo), "Thousands flee erupting volcano", sectiuni precum business, world sport, environment, technology samd.
In dezbaterea vizavi de subiectul mass media romaneasca si non-romaneasca se aducea argumentul ca asta cere publicul din Romania, asta primeste. Dar a venit rapid contra-argumentul cum ca din paleta "vasta" de televiziuni romanesti, toate au acelasi tip de subiecte, deci...nu ai de unde sa alegi. Asa ca daca nu ai ce viziona, te uiti o data de doua ori la Acasa Tv, te uiti la "Nu te pune cu blondele" (ca te musca de nu te vezi), te uiti la "Stirile de la ora 5" da zi-mi si mie frate cu ce te ajuta asta? Esti mai destept daca stii ca 10 oameni au murit din prostia sau nebunia altora, te ajuta in cariera sa vezi cum danseaza Andreea Mantea si ii iese un san, te face mai fericit(a) sau implinit(a) faptul ca Jose Armando s-a impacat cu Graciela in ultimul episod??????????? Nu zic nici ca te fericeste stirea despre eruperea unui vulcan, sau faptul ca Indonesia e afectata de un cutremur, dar decat ce face Mantea, de ce i-a iesit sanul, ce numar poarta la el si cine mai pleaca in lacrimi de la "Dansez pentru tine", prefer stiri eco sau internationale.
In incheiere va mai recomand sectiunea CNN Heroes (dati search pe google) pe care am primit-o si eu recomandare de la Sonia (cine stie cunoaste:P) si pe care o urmaresc mai nou. Sa vezi acolo oameni de oameni care chiar fac ceva pentru societate, nu glume televizate...

3 comentarii:

ileana spunea...

Ai pus foarte bine problema in acest articol. O revolta-n masa pentru o televiziune romaneasca mai 'elevatoare' nu o sa vedem in curand pentru ca inca avem (slava domnului) alternativa tv de mai bun simt de afara. Dar daca n-am avea aceasta alternativa, oare romanii ar face ceva?!ar milita ei sus si tare- trimitand petitii acide pt. un audio-vizual de mai bun simt?!Nu ma pot abtine sa fiu sceptica...in cel mai fericit caz- probabil ca doritorii de mai bine o sa se reintoarca la carti si reviste de specialitate- domeniu care inca ne mai permite sa fim selectivi.

Papillon spunea...

cu siguranta nu ar face nimeni nimic. oricum eu vroiam sa incurajez lumea sa se uite la CNN si la stirile lor pozitive cu oameni desoebiti inainte sa mute programul pe Pro Tv :D

Diana Macaru spunea...

E pacat sa realizam cit de ”nedeosebiti” suntem, la ce ne uitam in clipele noatre libere reflcta ori cit de tare ar suna- idealurile noastre, adica preferintele si interesele noastre. Iata de ce diferenta dintre mentalitatile noastre, dintre telespectatorii CNN-ului si a PROtv-ului sau oricariu canal romanesc. Bine punctat Oana.