duminică, 26 septembrie 2010

A meritat?

Am stat 5 ore cu curu' in sus, cu nasu' in mirosuri care mai de care, cu papucii in ultimele mizerii, ca sa adunam gunoaie. Am facut o fapta buna pentru noi si pentru comunitatea in care traim. Dar trebuie sa recunoastem (cu voce mai tare sau mai inceata) ca cel putin O DATA ne-am intrebat fiecare, merita sa fac asta?

Romanul nu pastreaza curatenie: el face mizerie, eu adun - pai cu ce ne ajuta asta, ca el oricum arunca din nou dupa ce termin eu; fiecare trebuie sa adune in ograda lui, de ce sa adun la altii; si altele de acest fel.


Am sa va spun de ce cred eu si multi multi altii cu care am dezbatut problema, ca Let's do it Romania A MERITAT. Se doresc actiuni care sa lucreze la mentalitatea omului si se discuta cum ca Let's do it nu e o astfel de actiune, ci una de moment, care oricum nu ii va impiedica pe cei care aruncau gunoaie sa nu o faca in continuare. Ei bine poate ca pentru oamenii de 50 de ani o astfel de actiune nu va produce mari schimbari (desi pana si aici e discutabila treaba), dar iata unde a avut impact LDIR-ul. Copiii! Da, copiii (implicati in curatenie) au invatat dupa munca depusa ca NU e bine sa arunci pe jos si au ajuns la consensul ca ei nu au sa arunce gunoaie pe jos, ba mai mult decat atat ca vor face mai des curatenie in mediul lor (incepand cu scoala) Si uite asa putem spune cu mandrie ca tinerii de peste 10 ani (desigur unii dintre ei) nu vor arunca mizeriile pe jos si vor fi predispusi spre astfel de initiative si actiuni.

Acum va intreb pe voi, decat sa fi stat degeaba si sa nu fi facut nimic de acest fel, nu a fost mai bine ca am reusit sa producem o schimbare in mintile proaspete ale copiilor, care la randul lor vor transmite mesajul mai departe cand va fi cazul? Nu e mai bine ca am adus un plus de grija fata de mediu in gandurile a cel putin 2000 de tineri, decat sa fi stat si sa ne fi uitat la televizor cum se cearta Basescu si Politia Romana? Eu consider ca a fost foarte eficienta Curatenia Nationala, decat orice alta actiune/manifestare/protest la momentul actual, care oricum nu aduc nici o schimbare. Pe langa asta am plecat TOTI de la locul curatat cu un sentiment de implinire ca am ajutat, impreuna cu alte zeci de mii de oameni din toata Romania, la o tara mai curata, mai frumoasa si mai sanatoasa (va dati seama ce plangea bietul pamant acoperit cu toate gunoaiele alea....)

Acum? Asteptam continuarea curateniei, ca din discutiile purtate am inteles ca multi nu au reusit sa termine zona, deci avem ce continua... Cine se mai baga?

(multumesc de pareri lui Ovi Belu, Cristinele Popescu si Petre, Oana Baghina si diversi cu care am vb despre asta)

vineri, 24 septembrie 2010

Scormonesc prin timp

Tocmai am trecut printr-un moment ca atunci cand eram mica, alintata in mijlocul familiei. Inconjurata de oameni mari, cu probleme, cu subiecte dificile despre medicina, politica, social, educational si multe altele. Acum oamenii sunt in varsta si eu sunt mare. Subiectele s-au subtiat, ei au obosit sa tot dezbata aceleasi teme de ani de zile (dupa ce au observat ca nu s-au schimbat multe de atunci), sa incerce sa isi expuna parerea care mai de care mai corecta si care trebuie ascultata de toata lumea. Parca nici nu se mai asculta unii pe alti, parca fiecare arunca asa cate o fraza, apoi schimba subiectul si iar arunca fiecare cate o parere. Au inebunit salcamii si cu boala lor odata, s-a intamplat ceva imi pare si cu lumea asta toata.
In timp ce eu, eu stau si imi amintesc de ei toti, cum erau acum 5 ani, acum 10 ani, cand mergeam la ei la colindat si cum seara de Craciun se termina cu o masa mare si lunga, cu povesti fara sfarsit care trebuiau neaparat continuate de Revelion, apoi Paste, apoi de Sf. Marie apoi te mai miri ce alte zile.
A trecut mult timp de cand nu m-am mai simtit asa, au trecut ceva ani si s-au mai schimbat si persoanele. Insa unele au ramas aceleasi, ele fiind de fapt cele care imi trezesc amintirile astea frumoase si emotia a ceva ce mi-a ramas in minte ca o boala fara de leac.

duminică, 19 septembrie 2010

Micul dejun de ieri si de azi


1989

5:00 Scularea.
5:05 Aprind focul și pun apa la încălzit.
5:30 Apa s-a încălzit ușor
5:35 Adulmec parizerul și mă hotărăsc să fiu nesăbuit : îmi tai patru felii
5:40 Pâinea e cam veche, de ieri seara, se sfărâmă. Totuși reușesc să tai două felii.
5:41 Pun în apă un pliculeț de ceai chinezesc. Îl folosesc abia a doua oară, așa că o să iasă un ceai tare.
5:42 Îndulcesc ceaiul cu o bomboană cu miere (că zahărul pe cartelă îl iau abia vineri). Bomboana nu e dulce, e amară.
5:45 Clefăi pâinea cu parizer și mă ajut cu câteva înghițituri de ceai. Parizerul n-are usturoi ! Fumez un Carpați fără.
5: 55 Îi înjur pe Ceaușescu și Dăscălescu și plec la serviciu





1993

6:00 Scularea.
6:05 Aprind focul și pun apa la încălzit.
6:15 Cafeaua e gata. Cafea bună, adusă de cineva din Turcia. Totuși, parcă ar avea un pic de gust de mucegai.
6:20 Îmi pregătesc paharul cu suc de kiwi de la dozator.
6:40 Am luat o pâine turcească, o nebunie. Am și un pliculeț cumpărat de la o unguroaică, ceva pe care scrie ”Baromfihussal” și e pozată o pisică care se linge pe bot. E o conservă bună, zemoasă, cu bucățele mici de un fel de carne, dar cam fadă. Pun sare, muștar și un pic de piper măcinat. E o nebunie. Dacă mai întâlnesc unguroaica, mai cumpăr.
6:50 Mă răsfăț cu o ciocolată mică adusă de un prieten tocmai din Franța. Scrie pe ea ”Gratuit. A ne pas revendre”. E o marcă bună asta !
6:55 Fumez un Double Horses Black. Faine țigări chinezești. Pe vremea Împușcatului făceai rost doar la negru. Acu se găsesc la liber.
7: 05 Îi înjur pe Iliescu și Văcăroiu și plec la serviciu
PS Tocmai a apărut bancnota de 1000 de lei, poate fac și eu rost de una la leafă !





1997

6:30 Scularea.
6:35 Aprind focul și pun apa la încălzit.
6:40 Beau un pliculeț de ness, care are și un compartiment pentru zahăr. Pun și o cutiuță de lapte condensat.
6:50 Mănânc niște pâine la tavă feliată. Unt Brennac, telemea de la țărani, plus parizer cu măsline din Grecia. Scumpe toate, dar merită să mănânci, așa, internațional.
7:15 În final, niște biscuiți din Siria. Au cacao.
7:25 Fumez un Monte Carlo . Le-am cumpărat că dau premii. Dar n-am avut noroc până acum.
7: 35 Îi înjur pe Constantinescu și Ciorbea și plec la serviciu.
PS Mă simt european mergând cu DAF-ul la serviciu.




2001

7:30 Scularea.
7:35 Aprind focul și pun apa la încălzit.
7:40 Beau doar Jacobs Kronung, fără cofeină. Cu un sfert de linguriță de zahăr brun.
7:50 Musli cu lapte de capră (am pe cineva care-mi procură de la țară).
8:05 Pâine neagră cu tărâțe, un pic de unt gras fără sare și miere de pădure. Am citit în revista AS că așa e mai sănătos.
8:20 Fumez un Kent.
8:25 Îi înjur pe Iliescu și Năstase și plec la serviciu.
PS Azi iau taxiul, cunosc un șofer și nu-mi ia mult, că nu pune aparatul.

2005

8:30 Scularea.
8:35 Caut telecomanda și dau drumul la plasmă.
8:40 Scot cuburile de gheață din combina frigorifică și le pun la topit în cuptorul cu microunde.
8:45 Între timp, scot pâinițele din automatul de făcut pâine, iau portocalele și merele și le pun în storcătorul de fructe.
8:50 Apa rezultată din cuburile topite o pun în expressorul de cafea (fac așa pentru că am citit că la -20 de grade Celsius cât am în congelator, nu rezistă nicio bacterie, chiar dacă eu cumpăr doar apă plată pură de Evian).
9:00 Pâinica o introduc în cuptorul cu microunde și o las cât să fie crocantă, după care pun cașcaval feliat, jambon afumat și două fileuri de anșoa. Las până se topește cașcavalul, scot și adaug două picături de suc de lămâie.
9:20 Sucul de fructe îl beau cu frișcă și o idee de dulceață de coacăze.
9:30 Fumez o Sobranje Black.
9:45 Îi înjur pe Băsescu și Tăriceanu și plec la serviciu.
PS Azi mi-e lene să-mi iau Touaregul. Am comandat o limuzină. Nu contează prețul, mai am bani din împrumutul pentru nevoi personale.

2009

10:00 Scularea.
10:01 Se activează sistemul de control automatizat al locuinței. Mă învăluie o muzică relaxantă.
10:15 Mi-am terminat toaleta, mi-am făcut dușul și mă așteaptă un halat de mătase, tandru și proaspăt ca pielea unei fete de 18 ani.
10:20 Scot de la imprimantă printurile ultimelor știri. Arunc un ochi distrat pe ele. Politica de azi e neserioasă.
10:30 Sună la ușă băiatul de la brutăria-patiserie de la parterul blocului. Îmi aduce două chifle (mari) din pâine integrală cu semințe și chimen și un croissant cu gem de caise și șampanie.
10:40 Chiflele le mănânc cu unt, un strat subțire de muștar de Dijon cu miere și semințe de muștar întregi, file de saumon fumee, trei capere, o măslină Jumbo fără sare și patru roșii cherry tăiate pe jumătate. Beau un suc proaspăt din stafide roz de Peru , cu nițică scorțișoară și câțiva stropi de lămâie.
11.00 La cafea și croissant adaug și un păhărel de Hennessy, pentru circulație mai bună.
11:30 Aștept fata să-mi facă masajul de împrospătare.
12:25 Îi înjur pe Băsescu și Boc și nu mai plec la serviciu, că am ieșit la pensie cu ultimul salariu.
PS Îi înjur din principiu și fumez în draci !

Modificare :

2010

8:00 Scularea.
8:05 Au scumpit astia gazul deci : Nu aprind focul.
8:30 Apa s-a încălzit ușor la soare
8:35 Adulmec parizerul și mă hotărăsc să fiu nesăbuit : îmi tai patru felii
8:40 Pâinea e cam veche, de ieri seara, se sfărâmă. Totuși reușesc să tai două felii.
8:41 Pun în apă un pliculeț de ceai cu continut dubios Pe cutie scrie ceva cum ca este de slabit
8:42 Îndulcesc ceaiul cu o bomboană cu miere de la Ikea (sunt moca la sectiunea servicii clienti). Bomboana nu e dulce, e amară.
8:45 Clefăi pâinea cu parizer și mă ajut cu câteva înghițituri de ceai. Parizerul n-are usturoi ! Vreau sa fumez o tigara dar m-am lasat ca s-au scumpit.

9:00 Ascult stirile la radio : scumpesc astia creditele si ne scad iarasi pensiile
9:25 Îi înjur pe Băsescu și Boc si ma duc la banca sa semnez o reesalonare cu o dobanda mai mare ca mica cica s-a terminat, nu mai au.



SPER, DRAGI CONCETĂȚENI, CĂ ÎNȚELEGEȚI CĂ TRĂIM VREMURI DE RAHAT.



CE BINE ERA PE VREMEA LUI CEAUȘESCU !

Preluat de la Simona Stan (Simonika)

duminică, 12 septembrie 2010

Si noi am iubit-o pe Romania



Traiane, si noi am iubit-o pe Romania , dar platonic!

Ieri, la Doljesti (imi place sa cred ca e undeva linga Caracal), Traian Basescu i-a spus unui jurnalist de la Agerpres ca, daca si-ar iubi tara , el, jurnalistul, si mai multi romani, atunci am avea "sanse de progres". Asadar, dupa Vintu, Voiculescu, profesori, magistrati, pensionari, profesori, iata o noua cauza pentru care Romania nu o duce mai bine. Nu o iubim.

Haideti sa va spun ceva, domnule presedinte. Sa stiti ca si noi am iubit-o pe Romania . Dar, dupa ce noi o tineam de mina si o plimbam prin parc sub clar de luna recitindu-i din Eminescu, veneau baieti ca dumneavoastra si o mameleau in scara blocului.

Dupa ce noi faceam planuri de viitor cu ea, veneau de-alde Videanu si Berceau (si altii inaintea lor) si se comportau cu ea de parca ar fi fost Jena Jameson. Venea Blaga, ii punea drapelul pe fata, si o plesnea peste fund pina dimineata.

Si noi am iubit-o pe Romania , sa stiti! Dar ca orice fata saraca si prostuta, s-a dus dupa aia cu bani. Acuma, ca i s-au lasat titele si a facut curul cit China , veniti sa ne-o puneti in brate. Ne pare rau, dar sintem la munca in strainatate!

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Suflet de roman

A venit rândul României pe lista mea de vizitat. După ce am rămas impresionată de minunile pe care le ascunde Asia, m-am decis să descopăr şi minunății ale României, pentru că ştiu că sunt multe. Sunt la Sinaia, în inima munţilor, în sufletul României. Se poate spune că inspectez locul înainte să ajungă aventurierul, şi îmi dau seama că va avea parte de zile minunate aici. E frig, e soare, e verde şi e proaspăt. Oraşul este mic şi frumos, curat şi întreţinut. Iar împrejurimile te aşteaptă să le descoperi şi să dai vestea mai departe, exact ce fac eu.

[Citeste mai departe]