duminică, 22 august 2010

"Tinerii mei Batrani"


”Tinerii mei bătrâni”

Vă invităm să răscoliți memoria, să
întrebați părinți, unchi și mătuși, bunici, străbunici (cei foarte
norocoși) despre pozele lor din copilărie, adolescență și, oricât de
...simplă v-ar părea imaginea plină de moștenire culturală, să îi aflați
povestea. Împărtășiți această crâmpeie de viață simplă, frumoasă de
român, așa cum a fost ea imortalizată în familia voastră. Trimiteți pe
mail (OFFICE@FREEBIRD.RO) poza scanată și povestea în format word,
iar colecția culeasă va fi expusă la festivalul PLAI 2010. Totodată vom oferi câștigătorilor (3 la număr)BILET DE INTRARE LA FESTIVAL.

http://freebird.ro/doc/Lansare_Free_Bird.pdf

miercuri, 18 august 2010

Free Bird - proiect national

De ce facem asta? Pentru ca suntem liberi, pentru ca putem, pentru ca vrem ca toata lumea sa isi aminteasca de vremurile frumoase din copilarie, de momentele de neuitat cand ne jucam de-a piratii, de-a scoala, de-a scunselea, cand eram cu adevarat lipsiti de griji, de probleme, cand eram cu adevarat fericiti.

Cum facem asta? Pai plecam in tara, plecam pe jos, sa descoperim sau redescoperim locuri mirifice, oameni frumosi, povesti deosebite, sa ne amintim ce inseamna sa fii cu adevarat liber fara griji si frustrari de zi cu zi. Doar noi si un rucsac plin cu multa dragoste, pasiune, voie buna si ceva haine de schimb :D

Cand facem asta?
In curand, mai exact in vreo 13 zile de azi, din 1 septembrie pana pe la mijlocul lui octombrie.

Unde mergem?
Traseul este unul atent ales, cu o distanta de peste 1000 de km, cu punct de pornire din Timisoara si punct de sosire Sinaia. (harta mai jos)

Cine suntem noi?
Niste omuleti care n-au ce face :))) Glumesc. Suntem niste oameni dornici de libertate, dornici sa descopere si sa se bucure de viata, suntem oameni pasionati (fiecare cu ale lui) si care nu se vor lasa pana nu imprastie sindromul cat mai departe :D

Cu ce sperăm să ne întoarcem acasă? Multă voie bună, un documentar foto, un documentar video și un jurnal de călătorie. Dar cel mai important un bagaj de povesti de suflet si o exprienta de viata de neuitat.

Unde ne gasesti? Aici: www.freebird.ro Site-ul va fi menținut “cald” de o echipă entuziastă, cu povestiri din aventură, cu articole despre România (istorie, geografie, folclor, spiritualitate, artă și cultură), despre proiecte ecologice, despre oameni și visurile lor.

marți, 17 august 2010

Kaka Maka - parodie waka waka

Cica grupul Divertis a scos asa ceva... Spunea cineva ca e sarcasm romanesc, eu spun ca e realitate ironizata :)

marți, 3 august 2010

4. Congresul Anatolia editia 16 - visit Istanbul

Ah, capitala europeana culturala. Un oras mirific, o combinatie de nou si vechi, de modern si clasic, de bogatie si saracie. Istanbul e in mintea mea ca orasul care nu doarme. Impresia din cauza orei tarzii la care am ajuns acolo respctiv 3 dimineata cand mirare mare, centrul era in plina verva. Oameni cantau, beau, povesteau, radeau, se plimbau pe strazi unii in altii, lumini, magazine, orez cu scoici, porumb fiert, magazine colorate, fericire. Asa arata centrul orasului inainte de primele ore ale diminetii. Ma gandesc ca ziua se doarme, noaptea se petrece.
Ce e de admirat in Istanbul? Atat de multe incat nu iti ajunge o saptamana. Din pacate noi am avut doar 2 zile dar am sa povestesc ce am vazut eu si va recomand cu drag sa vizitati.






1. Hagia Sophia (Sfanta Sophia) in piata Sultanahmet. Fosta biserica crestina, apoi tranformata in moschee, in prezent muzeu, Hagia Sophia (ca si cladire) a fost la inceputurile ei adica prin 360 catedrala Constantinopolului. Se spune ca ar fi schimbat istoria arhitecturii din cauza masivitatii interioare fiind considerata modelul arhitecturii bizantine. Se plateste intrare insa combinatiile crestine si islamice din interior te impresioneaza peste poate. In prezent este in renovare deci vor aparea schele in peisajul interior. Mi-a placut la nebunie faptul ca pentru a urca la etaj (balcon) nu exista scari, intri printr-un tunel de caramizi, atat pe jos cat si laterale si tavan, fara scari, tot drept si inclinat in sus desigur.






2. Moscheea Albastra (Blue Mosque sau Sultan Ahmet Mosk) se gaseste vizavi de Hagia Sophia. Construita cam in acelasi stil, mai mult cu tendinte islamice dar si elemente bizantine desigur, Moscheea Albastra a fost construita in 7 ani, avand un interior fascinant, maiestuos, cu o curte interioara de toata frumusetea. Vizitata zilnic de mii de turisti orele de rugaciune sunt insa respectate cu strictete, astfel ca in timpul acestora vizitatorii nu au acces in interior, doar in curtea care o inconjoara.








3. Palatul Topkapi ( Topkapi Palace) a fost oficial casa Imperiului Otoman timp de 400 de ani. Constructia lui a inceput la comanda sultanului Mehmed II cuceritorul Constatinopolului, in 1459. Constructia consta intr-un complex de cladiri mai mici care aveau diverse scopuri printre care camera de rugaciune, dormitoare, fantani etc toate ornamentate in stil islamic, cu fel de fel de bogatii si decoratiuni. Si aici se plateste intrare (nu stiu cat costa pt ca la noi era inclusa in study tour) dar merita fiecare lira. Gradinile palatului sunt cu adevarat relaxante, pline de flori si palmieri iar privelistea din spate este absolut uimitoare, cu vedere spre mare si alte parti din Istanbul.












4. Marele Bazar (Grand Bazaar) este raiul femeilor :)) Printre cele mai mari si vechi piete acoperite din lume, Grand Bazaar a fost construit intre 1455 si 1461 la ordinele aceluiasi Sultan Mehmed Cuceritorul. Intreaga minunatie consta in 58 de stradute acoperite si 1200 de magazine care aduna sute de mii de turisti zilnic. Desigur negociatul este un MUST in Turcia, altfel ramai rapid fara bani. Insa atentie sa nu te zgarcesti prea tare si sa ii jignesti pe turci ca nu e frumos. Eu personal am plecat incantata de acolo dupa ce mi-am achizitionat o narghilea galbena cu 10 euro. Imi mai trebuie tutun si e numai buna de folosit :D




5. Partea asiatica din Istanbul nu necesita viza, nu vama, doar un pod mare si aglomerat si o masina :) Stramtoarea Bosfor este cea care desparte partea europeana de cea asiatica a Istanbulului. By the way, stiti ca Istanbul e singurul oras din lume care se intinde pe 2 continente, da? Mirific, nu-i asa? ;;)






6. Ortakoy este o piata pe malul marii, chiar pe stramtoarea Bosfor cu o priveliste de neuitat. E chiar unica senzatia sa stai in Europa, ai marea in fata, si privesti Asia care se intinde pe tarmul opus.





7. Seara turceasca (Turkish Night) a fost ca in filme, cu o narghilea cat casa care ne-a tinut afumati cateva ore bune, un turc care venea mereu sa ne puna carbune (o tinea calda) si un ceai delicios de mere, intr-un loc care culmea culmilor se numea... CAPULA :)))) Amazing!!!!





8. Taksim este centrul orasului. O piata mare plina de cladiri frumoase dar atat de aglomerata ca daca sunteti cu masina va recomand sa o evitati. Insa o plimbare pe jos prin Taksim va fi binevenita, printre magazine care mai de care mai colorate, terase deschise, kebapuri si diverse delicatesuri turcesti, dar si tarabutze de lemn pe roti cu orez cu scoici, porumb fiert, pepene rosu si multe altele, ieftine de tot.





Passion Fruit - The Rigga Ding Dong Song

amazing, happy, colorful song.
By the way, it's AIESEC Czech Republic roll call.
Simply fantastic :)