vineri, 30 iulie 2010

3. Congresul Anatolia - mix cultural

Peste 250 de delegati, peste 30 de tari prezente in una din cele mai mari conferinte internationale din reteaua AIESEC. Ca sa intelegeti despre ce e vb, printre tarile prezente se numara: Pakistan, Algeria, Palestina, Senegal, Olanda, Mexic, Mineapolis-USA, Korea, China, Filipine, Malaezia, Egipt, Tunisia, UK, Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Iran si multe altele.
Un sentiment unic m-a cuprins cand am realizat ca sunt intre atatea culturi diferite. E deosebit sa te trezesti dimineata si sa te pregatesti sa iei masa cu colegii din Korea si China, care asteptau cu nerabdare sa vina pranzul sa manance orez, sau sa te asezi in sesiuni langa colegii din Africa, unii mai prietenosi ca altii, sa dansezi ca nebuna pe roll call-ul celor din Mexic impreuna cu alte 10 tari si sa dansezi seara la petrecere impreuna cu cine stie ce alta cultura ca esti prea beat sa mai tii minte :))
Evenimentul numit Global Village a fost cel care ne-a adus pe toti fata in fata cu obiceiurile, mancarurile, portul fiecarei culturi. Unul intern doar pt noi (care s-a lasat cu baute urate si bai in psicina la 1 noaptea) si unul extern pentru turcii curiosi de multiculturalitate.


@ Pakistan


@ China

@ Mexic
@ Qatar

@ Palestina

@ Croatia

@ Tunisia

@ Senegal

joi, 29 iulie 2010

2. Congresul Anatolia - cazare & sesiuni





O conferinta de networking care aduna sute de delegati de pe intreg globul. Unde am stat? Pai destul de interesant avand in vedere ca ne-am mutat in 5 zile cat altii intr-o viata. Primele 2 nopti am fost cazati intr-un hotel de 5 stele, cu o piscina de toata frumusetea, undeva la 80 de km de Istanbul, rupti de lume, doar noi si @. 3 zile de sesiuni lejere, idei de proiecte, povesti de succes ale unor oameni "mari", baie in piscina, roll calluri pana la epuizare si voie buna pana peste poate.
Dar dupa 2 zile de zile ne-am trezit intr-un camin de 1 stea :P, cate 8 intr-o camera, intr-o caldura de nedescris cu o singura baie pe etaj. Romantic, nu? Aceasta avea sa fie cazarea pentru oamenii ramasi in study tour, un tur care s-a dovedit a fi nu chiar asa norocos din pacate. Ce poti vedea in Istanbul? Prea multe de enumerat. Noi ne-am delectat cu Blue Mosque, privelistile minunate din Ortakoy, vizita in partea Asiatica a orasului, Grand Bazar, Hagia Sophia si Topkapi Palace. Cumparaturi, negocieri, poze (in jur de 1500 :)) ), amintiri, povesti, oameni deosebiti, glume, seara turceasca, narghilea, cam de asta am avut parte in cele 2 zile de tur. In plan se anuntase si o plimbare cu vasul de stramtoarea Bosfor si un palat turcesc dar aici am avut parte de mai putin noroc.
Ultima cazare a fost in ultima noapte, cand ne-am mutat in casa unui batranel, un guest house foarte cousy si racoros dupa care ne-am luat ramas bun de la Istanbul cu promisiunea ca vom reveni in ceva vreme :)

Next stop: mix cultural (globalizarea)

sâmbătă, 24 iulie 2010

1. Congresul Anatolia editia 16 - Istanbul - deschidere+Global Village








Lumea AIESEC ma fascineaza si ma bucura pe zi ce trece. Scriu din Istanbul, capitala culturala europeana, un oras minunat, gigantic, plin de culoare si diversitate, aglomerat si multe altele.
Anatolia este un congres anual organizat de AIESEC Istanbul (AIESEC Turcia fiind cel mai bogat local @) care anul acesta ajuns la a 16-a editie. Asa ca, prospat intoarsa din India, cu chef de umblat si de cunoscut lume, de mancare picanta si de taramuri asiatice, m-am inscris la congres dupa ce am aflat ca vor fi prezenti 400 de delegati de pe intreg globul.
Dupa prima zi de conferinta pot spune da, acesta este un adevarat ghiveci cultural. China, Brazilia, Senegal, Filipine, Polonia, UK, USA, Romania, Bulgaria, Spania, Japonia, Grecia sunt doar cateva din tarile prezente la congres.
Ceremonia de deschidere a avut loc in Ortakoy pe malul marii (nush exact care Marmara sau Neagra-de fapt pe stramtoarea Bosfor) un spatiu deschis care in numai 20 de minute a adunat un numar fff mare de admiratori, vizitatori si curiosi, oferindu-le obiecte specificare, mancaruri si dansuri din fiecare tara prezenta.
Cultura AIESEC spune ca fiecare tara, local are un shout propriu si un dans (roll call) Ei in evenimentul numit Global Village fiecare tara a avut onoarea sa isi danseze roll call-ul si sa isi strige tara. Si pentru ca Romania is where? Everywhere! am facut un adevarat show pe melodia LELE de la Loredana :)

joi, 8 iulie 2010

Cadou hand made

Cadou de criza pe timp de criza. Eu insa zic ca a iesit bine. Macar de acum incolo stiu cum sa fac cadouri unice cu eforturi financiare minime, dar totodata practice :D
Ce parere ai? Alte idei?
Artiste: Oana, Marcela & Alinutza
Materiale necesare: un set de pahare, culori pentru plastic/sticla/textil, minte creativa.